Posted on

Renovera badrummet själv – är det möjligt?

Badrummet är ett av de absolut vanligaste utrymmen att renovera. Badrum kan renoveras i samband med att du köper en ny lägenhet eller ett hus, men det kan också renoveras med tiden, t.ex. om du vill ha modernare inredning eller om det är dags för stambyte i fastigheten. Det vanligaste är att kontakta en byggfirma som badrumsrenoveringstockholmslän.se som kan hjälpa till med hela renoveringen, men i vissa fall är det möjligt att göra det på egen hand.

Att renovera ett våtrum är bland det svåraste som du kan ge dig in på – speciellt som amatör eller hemmafixare. Det beror helt enkelt på att våtrum kräver mycket specifika material och metoder för att du inte ska drabbas av läckande rör, fuktskador eller mögel. Är du dock någorlunda händig och har en viss kunskap inom renovering finns det få hinder för att göra det själv. Genom att göra det på egen hand kan du också bestämma varje liten detalj, utan kommentarer från någon annan.

Är det lagligt att renovera badrummet själv?
Vackert badrum - renovera

Det är fullt lagligt att renovera badrummet själv, men det är också viktigt att komma ihåg att ytterst få försäkringsbolag kommer att hjälpa dig om något skulle gå fel. För att du fortfarande ska kunna få hjälp från ditt försäkringsbolag är det viktigt att du lämnar över några arbetsmoment till proffsen istället. Du kommer t.ex. kunna byta kakel och inredning på egen hand, men du får inte göra några rörkopplingar själv, ändra avlopp eller dra ny el. Allt detta måste du anlita certifierade hantverkare för.

Branschregler måste följas
Ska du renovera badrummet på egen hand är det mycket viktigt att du följer de lagar och regler som Boverket har satt upp. Här finns det två specifika branschregler som du måste ha koll på. Den ena heter GVK och är branschreglerna för golv och den andra kallas för BBV och är branschreglerna för Byggkeramikrådet. Dessa branschregler ska även följas av professionella byggfirmor med garantier för sina arbeten och är ingenting som du får avvika från.

Dela upp arbetet – spara pengar och tid
Vill du göra arbetet själv, men vet med dig att du ändå kan behöva hjälp av en hantverkare? Då kan du med fördel dela upp arbetet. Varför inte be hantverkaren om hjälp med de arbetsmoment som du finner alldeles för svåra att göra på egen hand, eller de arbetsmoment som du faktiskt inte får göra själv? Resten kan du med fördel göra utan hjälp från ett företag. Anlitar du dessutom hantverkaren som privatperson kan du använda ROT-avdraget. ROT-avdraget ger en 30 % reducering på den totala arbetskostnaden.