Posted on

Måste man utföra flyttstädning?

Att flyttstäda kräver otroligt mycket tålamod och noggrannhet eftersom resultatet behöver bli skinande rent. Det innefattar en hel del arbetstimmar och att anlita en städfirma istället för att flyttstäda själv kan för många personer löna sig många gånger om. För vissa är flyttstädningen någon som man lätt fixar på egen hand. Då måste man dock vara medveten om att det är tidskrävande och kräver mycket energi och arbete.

Flyttstädning – ett krav utifrån avtalet

I de allra flesta fall är det ett krav på att flyttstädning ska utföras utifrån avtalet som skrivs under när du ska köpa eller hyra en bostad. Nu för tiden har det blivit standard att självmant ansvara för flyttstädningen när man flyttar ut från en bostad. Det är dock i vissa fall möjligt att förhandla bort flyttstädningen. Exempelvis kan man erbjuda ett prisavdrag eller en snabbare inflytt för att få slippa flyttstäd stockholm. I många fall är det dock inte värt att hålla på och krångla med avtalet, utan lika bra att ta hjälp av en städfirma. Om du ska flytta ifrån en hyresrätt ser det dock lite annorlunda ut. Då är det nästintill alltid ett krav att flyttstäda vid utflytt. Vissa hyresvärdar erbjuder sig dock att själva städa ut lägenheten i utbyte mot en kostnad, som exempelvis läggs till på sista hyran.

göra i ordning hemmet

Om flyttstädningen görs halvdant

Det uppkommer ofta situationer då en nyinflyttad bostadsgäst upplever att den tidigare genomförda flyttstädningen inte är tillräckligt bra gjord. De är helt enkelt missnöjda med den utförda flyttstädningen och slutresultatet. I många fall beror det dåliga resultatet på dålig planering och slarv från den tidigare bostadsgästen. Om du köper en bostad är det viktigt att agera på rätt sätt om du upplever att din bostad är slarvigt städad. Ställ dig inte och städa upp smutsen själv och förvänta dig att bli ersatt för jobbet. Om situationen uppstår kontaktar köparen säljaren och förklarar problemet och varför hen är missnöjd med städningen. Säljaren kan om det finns möjlighet åtgärda problemet inom en rimlig tid. Problemet och konflikten kan alltså lösas på ett enkelt sätt utan vidare komplikationer. Om säljaren väljer att ignorera klagomålen kan köparen i värsta fall vända sig till en städfirma som får slutföra städningen. I detta fall kan köparen kräva ersättning för ofullständig flyttstädning av säljaren. Gällande hyresrätter är det istället för säljare och köpare, den nyinflyttade som får kontakta hyresvärden direkt. Städa inte någonting utan ta bilder så fort du upptäcker bristerna, och skicka dessa till hyresvärden. Hyresvärden får i sin tur avgöra hur situationen ska lösas, men måste åtgärda problemet inom en rimlig tid. Om den tidigare hyresgästen inte städat ordentligt kan den personen i många fall bli betalningsskyldig.