Posted on

Rätt tandhälsa för friska tänder

Har du ilningar eller andra besvär med tänderna? Eller är du helt enkelt en person som vill ha dina tänder på topp? Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln får du tips på hur du håller tänderna i toppskick!

Välj en bra tandkräm
Många antar att alla tandkrämer egentligen är lika bra. Så länge de innehåller fluor och är godkända för försäljning borde de vara okej, eller? Det finns faktiskt stora skillnader mellan olika tandkrämer. Visst håller alla godkända produkter en viss standard, men det betyder inte att de har samma kvalitet. Ett tips är därför att välja en tandkräm som du hittar på apoteket eller som rekommenderas av din tandläkare. Det finns återuppbyggande alternativ som innehåller mineraler lika de som finns naturligt i dina tänder. Med en sådan tandkräm kommer du långt med tandblekning hemma!

Använd munskölj
Enligt tandläkare bör vi som mest borsta tänderna tre gånger per dag. Det betyder däremot inte att du inte kan skölja dem efter flera måltider. Framförallt socker och substitut till socker är tufft för tänderna. Därför gör du rätt i att skölja dem med en munskölj som rekommenderas av Svenska Tandläkarförbundet, speciellt när du ätit just något sött. Ett tips är att ta med en mindre flaska i väskan, så att du kan skölja tänderna även när du är på jobbet.

Kom ihåg tandtråden
Att borsta tänderna är ofta inte tillräckligt för att rengöra dem. Mat kommer enkelt in mellan tänderna och den försvinner inte oavsett hur väl du borstar. Med tandtråd kommer du däremot åt överallt. Det är av stor betydelse, eftersom karies brukar bildas just på platser där tänderna är svåra att få rena. Tandtråden kan användas flera gånger dagligen, men använd den varsamt. Annars är risken att tandköttet irriteras. Precis som med munskölj kan det vara bra att även ha tandtråd med dig till jobbet.

Besök tandläkaren ofta
För många av oss är tandläkaren ingen vi ser fram emot att träffa. Därför är det enkelt att strunta i tandläkarbesök om man inte har ont i någon tand. Problemet med det är att karies inte gör ont förrän de nått ett ganska betydligt stadium. Om du besöker tandläkaren när hålet nyligen utvecklats blir det mycket enklare att laga – både för dig och för tandläkaren. Dessutom blir det mindre obehagligt och kostnaden är också lägre. Varför inte vara proaktiv och lösa problemet innan det hunnit bli stort?